csillagjárás

Origó

Az erdő felől öblös szarvasbőgés hallatszik. Három bika is felelget egymásnak a völgy két oldalából. A rét szélén húzódó bokorsávból lépések zaja hallatszik, zörög az avar, egy ág is megreccsen. A lámpám fényében egy világító szempár tűnik fel. Igaz csak egy pillanatra, gyorsan ki is alszanak a kis pontok, őz riaszt és ugrik el. Valójában nincs is szükség a lámpafényre, majdnem nappali világosság önti el a tájat. A telihold miatt úgy tűnhet, hogy nem is éjszaka van. Pedig a csillagok már róják megszokott köreiket. Az öreg cseresznyefa pedig mindezt csendesen szemléli. A lassan kopaszodó, hóbortos fotóst, fejlámpával a fején, amint az éjszaka közepén a fényképezőgéppel bíbelődik. Akárcsak annak idején a füttyös kedvű gyereket, aki cseresznyeérés idején az ágai között bujkált. Valahol itt kezdődött a szenvedély, ez volt az origója annak, ami most is a szabad ég alá csábított...

Pécs, 2016. szeptember 20.

Forgáspont

Küzdök a csillagfotózással, bár nagyon tetszik a műfaj. Egyrészt az éjszaka a természetben nagyon izgalmas, főleg szarvasbőgés idején. Másrészt sötétben komponálni is egy sajátos kihívás. Az eddigi csillagíves fotózásoknál a legnagyobb problémát a Sarkcsillag megtalálása okozta. Nem vagyok nagy csillagász, és az ismereteim ezen a téren elég hiányosak. A csillagtérképen annyira egyértelmű a helyzete, de amikor felnéztem az égbolt ezernyi csillaga közé, hamar zavarba jöttem. A gyerekekkel közös éjjeli fotózás után pár nappal újra próbát tettem. Bíztam benne, hogy a Mecsek lankáján álló magányos fa megmutatja majd nekem azt a csillagot, amit annyira kerestem. Gyönyörű volt ismét az égbolt. Sehol egy felhő, zavartalan volt a látkép. Sokat piszmogtam a beállításokkal, mire úgy éreztem ezúttal végre meglesz a forgáspont.

Pécs, 2016. szeptember 2.

Csillagösvény

Amolyan nyári szünetet záró programként a gyerekekkel esti vadlesre mentünk. Az izgalmas és vidám órák után, amit egy magaslesen töltöttünk, a nap zárása persze csillagfotózás lett. Az augusztusi hullócsillagles alkalmával nagy kedvet kaptam hozzá, és akkor el is határoztam, hogy többször fogok ennek a témának időt szentelni. Hogy-hogy nem a vadlest pont azon a helyen ejtettük meg, amit kiszemeltem a következő csillagfotók elkészítéséhez. Napnyugta után a makulátlanul tiszta ég alatt vártuk ki, majd néztük ámulattal, amint a milliónyi csillag bejárja szokásos napi útját.

Ám ahogy egyre beljebb kerültünk az éjszakába, ámulatunk úgy fokozódott. Gyönyörű galaxisunk nagyon szépen rajzolódott az égre. Bár a felszerelés elvileg nem alkalmas rá, az éjszakai erdőből felhangzó szarvasbőgés és a csillagos hangulat szinte követelte, hogy megpróbáljam megörökíteni a csillagok ösvényét.

Pécs, 2016. augusztus 29.

Csillagásztunk

Kisebbfajta hagyomány már nálunk, hogy augusztusban a családdal hullócsillag nézőbe megyünk. Az égi jelenségen túl a sötét erdő hangjai is izgalmasak, ráadásul egy közös családi program mindig jó. Persze nem maradhatott el a fényképező sem. Ez egy jó alkalom arra is, hogy gyarapítsam csillagfotós tapasztalataimat. Az egyik cél az volt, hogy a hullócsillagokat sikerüljön elkapni. Ez nem is annyira egyszerű. Sokat láttunk, de mindössze egy szebb hullás került csak az objektív látóterébe, az is csak éppenhogy.

Persze ezzel egy időben elkészült a csillagpályás felvétel is. A kép 68 fotó összefűzéséből áll, és mintegy 45 percnyi elmozdulást mutat be.

Mivel a csapat jól bírta a nézelődést, megkerestem az újabb nézőpontot. Így utólag nem is értem, miért nem ezzel kezdtem, annyira kézenfekvő volt. Az erős holdfény miatt fantasztikusan mutatott a kápolna a csillagos ég alatt.

Sajnos ezt a felállást félbe kellett szakítani. Nem várt forgalom alakult ki, így a csillagnézős programot és a fotózást is abba kellett hagyni. Jó buli volt így is, de otthon nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam hosszabb csillagjárást varázsolni a kápolna mögé. Jött az ötlet a család részéről, menjünk ki másnap is. Jó! :) Egy nap alatt ki is alakult a koncepció a fejemben. Le is ment a fotózás rendben, és a fotók átpörgetése közben derült csak ki, hogy milyen jól tettük, hogy ismételtünk. Egy gigantikus hullócsillag volt az egyik képen. Ráadásul kompozíciós szempontból is a legjobb helyen.

Több már nem is volt hátra, csak az elmaradhatatlan csillagívek megrajzolása. 40 db 30 másodperces fotó eredményezte a kb fél órás elmozdulást bemutató képet.

Pécs, 2016. augusztus 15.

Csillaghullás és az üstökös

A családdal hullócsillag nézőbe mentünk. Kalandos volt a sötét erdei tisztáson. Jó kis családi program, mindenkinek csak ajánlani tudom. :) Nem vagyok nagy csillagfotós, az egy külön műfaj. Szeretnék majd a jövőben jobban elmélyedni a témában, addig meg próbálkozom, ha lehet. Szép este volt, tele vidámsággal, hangos tücsökzenével, és a fák fölött kirajzolódó Göncölszekérrel.

Bár a csillaghullás csúcsát lekéstük, így is nagyon sok, szép égi felvillanást láttunk, aminek nyomán persze számtalan ki nem mondott kívánság is útra kelt. :) Egyet sikerült nekem is megörökítenem,

mialatt a csillagok szép ívet jártak be az égbolton. Tudom, hogy csillagfotós szemmel van hibája a képnek, de a családi közös fotózás emléke mégis kedvessé teszi nekem ezt a 69 képből álló, mintegy 45 percnyi elmozdulást bemutató fotót.

A csillagleső este elhúzódott, és hát másnap hajnalra tutajos fotózást terveztem. A három óra alvás után megcsörrenő ébresztőóra most nem esett jól. Talán idén az első olyan hajnali kelés volt, amikor nagyon erős volt a késztetés, hogy tovább aludjak. Régebben volt rá példa, hogy az alvás győzött, de olyankor mindig meg is bántam, hogy nem voltam kellően határozott. Ha az ember egyszer eltervezi, akkor menni kell, csak a felkelés nehéz, utána már megy minden magától. :) A tó partján készülődve azokat a csillagképeket kerestem, amiket pár órája magukra hagytunk, meg is találtam őket, csak az égbolt másik oldalán. "Hát mégis mozog a Föld." A kunyhó sötétjében még az esti, kellemes élményeken jár az eszem, talán még el is aludtam, nem tudom. Nem voltam túl friss, az biztos. Bambulásomból egy madár röpte ránt ki. Mint a felvillanó hullócsillag fénye, úgy hasított belém a felismerés, egy üstökös! Na nem a Halley, vagy ilyesmi, egy üstökösgém szállt be a nádszegélybe, nem is olyan messze a tutajtól. Nahát, hogy mik vannak! Pár perc várakozás, és feszült figyelem után ki is szúrtam őkelmét.

Nagyon lassan lépdelt a növényzet takarásában, de látszott, hogy a tutaj előtti nyílt rész felé tart. Hamarosan meg is érkezett. Hmm, nem semmi. 

A gém nézelődik, és egy-egy kishalat is kikap a vízből. 

Majd kilépdel a látómezőből, besétál a tutaj mellé. Nem látom, hallani sem hallok semmit. Talán továbbsétált a nádszegélyben. De mivel a nyílt vízen nem történik semmi, így arra a sarokra koncentrálok, ahol a madár eltűnt. Jó fél óra is eltelik, mikor a tutajhoz nagyon közel halk csobbanások hallatszanak. Kisvártatva pedig meglátok egy csőrt. Még szerencse, hogy az objektív helyzetén nem változtattam, most bajban lennék. Az üstökösgém alig három méterre áll a tutaj előtt. 

Varázslatos a pillanat. Újabb hihetetlen közelségben egy olyan madárral, amit meglátni is öröm. A gém komótosan távolodik, a zoomot óvatosan visszahúzom egy teljes alakos képért. Aki érti, annak írom, 170 mm-ig kellett tekerni a 120-400-ast, hogy a madár beleférjen. 

Ügyesen mozog, alatta már mély a víz, de a sűrű hínártömeget jól kihasználva, biztosan lépdel. Halászik. Nyújtott nyakkal figyeli a víz színéhez közeledő halakat.

Ám mielőtt sikeres lehetett volna, egy alacsonyan átrepülő rétihéja beugrasztja a nádasba. Nem örültem neki, de a gém szerencsére csak megbújt. Amint elült a riadalom, újra elindult a nyíltabb rész felé.

Öröm figyelni a halászatát, ilyet sem látni mindennap.

Lassan ismét a jó helyre ér legújabb kedvencem.

Pár perc után pedig megint ott áll előttem teljes valójában az üstökösgém. Ezek szép pillanatok voltak. 

A csodának megint a rétihéja vetett véget. Megint elriasztotta az üstököst, ám most végleg.

Annyira nem haragudtam rá, hiszen majdnem tele volt a memóriakártya üstökösgém fotókkal. A rétihéjától egyedül a nyílt vízen halászgató kis kócsag nem riadt el, észre sem vettem, amikor megérkezett. Vele ért véget ez a csillagokkal kezdődő, üstökössel végződő kaland.

Mindenkinek hasonló jókat! :)


Pécs, 2015. augusztus 15.

Csillagjárás

Mindig szerettem bámulni a csillagokat, és mindig irigykedtem azokra, akik ismerik a csillagok titkait. Jó pár évvel ezelőtt, még diafilmes felszereléssel próbálkoztam is éjszakai, csillagos fotók készítésével. Ám a digitális világ beköszöntével ennek akkor vége is szakadt. Egy ideje azonban egyre erősebb bennem a szándék, hogy felelevenítsem ezt a régi próbálkozást. De mivel a fényképezőben már nem diafilm, hanem digitális érzékelő van, ezért ezt másként kellett végrehajtanom. Mindenképpen olyan képet szerettem volna készíteni, amin a Föld forgásának következményeképpen a csillagok nem pontszerűen, hanem egy körívet rajzolva jelennek meg. Ezért hát a következő módszert választottam. Nem egy, nagyon hosszú expozíciós képet készítettem, digitális érzékelőknél ez fél órát meghaladóan nem is ajánlott, hanem sok egymás után készült képet fűztem össze, és egy program segítségével egy képpé olvasztottam. Az első fotó helyszínéül egy közeli pontot választottam. A családi birtokon álló évszázados körtefa lett a kép főszereplője, amire már nagyszüleim is csak hasonló méretekben emlékeztek. De a hatalmas fa a mindent beborító csillagpaplan alatt velünk együtt eltörpül. Az időpont pedig adta magát. 24-én éjszaka gyönyörű tiszta égbolt hívogatott, így nekem az idei szentestén ilyet rajzoltak a csillagok, miközben a közeli erdőből már a nászukra készülő macskabaglyok adtak aláfestést a fotózásnak. 

A kép majd 40 perces elmozdulást mutat be, 65 db 30 másodperces fotó összefűzésével.


Pécs, 2014. december 30.